Mine bøger

Kontakt Karsten Jørgensen:
e-mail: karsten-jorgensen@get2net.dk

(bøger i kronologisk rækkefølge)

TILSTANDE (digte)

af Karsten Jørgensen
Husets Forlag, 1979
ISBN 87 87582 80 5
48 sider
Digte, illustreret af forfatteren
Udsolgt fra forlaget.

Pressen skrev bl.a.:

”I spændingerne…får han sagt meget fint ironisk, fortvivlet – og ægte om at elske formåls- og nytteløst”. – Fyens Stiftstidende.

”Endnu engang får man med Karsten Jørgensens debutdigtsamling bekræftet, at det ikke er udstyret og det farvestrålende omslag, der gør en bog læseværdig”. – Dagbladet, Ringsted.

EN HÅRD DAGS NAT – BEATLES 1956-1986

af Karsten Jørgensen og Dan Schiødt
Forlaget Donna, 28. april 1986
ISBN 87-88287-26-2
228 sider
Udsolgt fra forlaget.

Forlaget skrev:

Alle os, der var mellem 8 og 60 år i ’60erne og ’70erne, har hver vores egen erindring om, hvad der skete i de år: Noget varmt, noget nyt og spændende, noget med blomster og kærlighed og ukontrollerede forsøg med bevidsthedsudvidende stoffer, noget med langt hår og farvestrålende tøj, og den spæde start på det at arbejde med sig selv, og som katalysatorer for alt dette…The Beatles.
De fire drenge fra arbejdermiljøet i Liverpool, som gennem ’60erne og ’70erne blev en del af vores fælles bevidsthed – dem kender vi da ind og ud…synes vi.
Men i denne bog om de fire pionerer bliver man gang på gang overrasket over at opdage, hvad det egentlig var, de havde at øse ud af til et sultent publikum.
Med udgangspunkt i deres tekster og pladeudgivelser kommer forfatterne rundt om og meget tæt på Paul, John, George og Ringo, og bogen kommer til at stå som en værdig og fascinerende manifestation af en tidsperiode, som vi måske aldrig rigtig har fået hold på inde i os selv.
Bogen er rigt illustreret og tillige forsynet med diskografi og kronologisk oversigt.

Pressen skrev bl.a.:

”Deres udlægning af eventyret (om The Beatles) forekommer meget tæt på en sandsynlig virkelighed”. – Aarhus Stiftstidende

KÆRLIGHEDENS NOMADER (digte)

af Karsten Jørgensen
Forlaget Gina, 1987
ISBN 87-982513-1-7
48 sider
Digte
Udsolgt fra forlaget.

LET IT BE – THE BEATLES FRA STARTEN TIL I DAG

af Karsten Jørgensen og Dan Schiødt
Forlaget Politisk Revy, 1. november 1995
ISBN 87 7378 136 3
276 sider
Udsolgt fra forlaget.

Forlaget skrev:
’Let It Be – The Beatles fra starten til i dag’ er den mest omfattende og originale danske Beatles-biografi, der nogensinde er produceret – og så ført helt ajour til efteråret 1995, hvor en TV-serie om bandet får premiere.
Her får du alt at vide om ’The Fab Four’, verdens største og mest populære band, der har været stildannende og skelsættende på globalt plan, lige siden de begyndte at toppe hitlisterne i 1960’erne. Udover en minutiøs gennemgang af The Beatles’ udvikling, menneskeligt og musikalsk, får du kritiske kommentarer til tid og begivenheder, masser af billeder, et kronologisk tidsskema og en komplet pladeliste med titler på alle sangene, både The Beatles egne og de enkelte medlemmers soloudgivelser.
Rockmusikeren Ivan Pedersen (Laban, Backseat) har skrevet et personligt forord til bogen.

Pressen skrev bl.a.:

”Karsten Jørgensen og Dan Schiødts stærke side er deres evne til at analysere begivenhederne, som de adskillige gange får anbragt i relevante historiske rammer. De kompetente forfattere gør nemlig andet end blot endnu engang at lire en gammel forslidt historie af. Bogen er så velunderbygget og så sprogligt solid, at den kan anbefales som undervisningsbog – ikke alene hvis emnet hedder Beatles, men også hvis ønsket er at få et lidt bredere indtryk af, hvad det i grunden var, der skete i og omkring de der Beatles”. – Uffe Christensen, Jyllands Posten.

THE BEATLES LEKSIKON

af Karsten Jørgensen
Borgens Forlag, november 1997
ISBN 87-21-00509-5
352 sider
Udsolgt fra forlaget.

Forlaget skrev:
Hvem var The Quarry Men, Johnny and The Moondogs og The Nerk Twins? Hvorfor blev Ringo Starr i 1964 midlertidigt erstattet af den ukendte trommeslager Jimmy Nicol? Hvilken forbindelse havde folkesangeren Donovan til The Beatles? Og hvilken berømt Beatles-sang hed oprindelig Scrambled Eggs?
Svarene på disse spørgsmål – og mange, mange flere – kan findes i BEATLES LEKSIKON. Bogen indeholder over 500 opslag, ordnet alfabetisk efter navne og titler, en lang række illustrationer samt et stort register til søgninger.
BEATLES LEKSIKON er det eneste af sin art på dansk. Det henvender sig bredt til nye og gamle fans og er skrevet af Karsten Jørgensen, som er rockskribent i flere tidsskrifter og forfatter til bogen om The Beatles, Let It Be.

Pressen skrev bl.a.:

”Det er imponerende. Danmarks vel nok førende Beatles-ekspert, det omvandrende Beatles-leksikon Karsten Jørgensen, har nu nedfældet sin imponerende viden i et decideret opslagsværk”. – Uffe Christensen, Jyllands Posten.

”Beatles Leksikon er så fængslende og velskrevet læsning og så fyldt med sjove anekdoter, at man læser den med et bredt smil på læberne. Tænk sig, at der stadig kan skrives interessant om The Beatles”. – Peter Hartung, Sjællands Tidende.

”Ikke meget er gået Karsten Jørgensens næse forbi”. – Lars B. Jørgensen, Berlingske Tidende.

”Ideen er lige så enkel som den nærmer sig det geniale: at fortælle alle tiders største, mest alsidige, nyskabende og oftest efterlignede pop/rockgruppe, The Beatles, én gang til, bare i leksikonform”. – Ove Nørhave, Aalborg Stiftstidende.

BOB DYLAN LEKSIKON

af Karsten Jørgensen
Borgens Forlag, 28. januar 2000
ISBN 87-21-01221-0
328 sider
Udsolgt fra forlaget.

Forlaget skrev:

Fra Alias til Zimmerman…
Bob Dylan har gennem de sidste snart 40 år mere end nogen anden enkeltperson sat sit præg på den moderne folk- og rockmusik. Stadig særdeles aktiv står han i dag som en levende legende, men forbliver i mange henseender et mysterium. Dette BOB DYLAN LEKSIKON tilbyder svar på den ellers uoverskuelige mængde spørgsmål, denne mediesky person og hans musik har givet anledning til gennem årene.
Leksikonet om Bob Dylan indeholder 1200 opslag og dækker hele hans karriere og produktion. Det omfangsrige og varierede materiale er ordnet alfabetisk, så man her kan finde opslag om bl.a. personer, steder, inspirationskilder, udgivne som uudgivne optagelser, film, bøger, og som noget helt særligt har hver eneste komposition af Bob Dylan sit eget opslag – selvfølgelig sammen med de af sangene, han ikke selv har skrevet. Leksikonet er desuden forsynet med en række illustrationer og et stort register, der øger søgemulighederne yderligere.
BOB DYLAN LEKSIKON er det første leksikon nogen sinde om Bob Dylan! Forfatteren og rockeksperten Karsten Jørgensen har tidligere bl.a. skrevet et leksikon om The Beatles, men her deler han for første gang samlet ud af sin enorme viden om Bob Dylan, til glæde for både nye og gamle fans.

Pressen skrev bl.a.:

”Jørgensens Dylan-leksikon er suverænt til både at angive mesterens rødder og de grene, der er groet ud af hans musik”. – Klaus Wivel, Weekendavisen.

”Karsten Jørgensen har ydet en kraftpræstation, og hans værk er en vægtig nøgle til Bob Dylan og hans karriere, og efter denne udgivelse kan mangen et indædt Dylan-væddemål afgøres ved et enkelt opslag”. – Uffe C. Forsberg, Jyllands Posten.

”Bob Dylan Leksikon er et sobert og grundigt værk. Det lokker med sin guldgrube af informationer”. – Martin Blom Hansen, Opasia.dk.

”Karsten Jørgensen, der tidligere i bøger har brilleret med sin store viden om The Beatles, afslører her et ligeså stort kendskab til Bob Dylan.” – Lektørudtalelse.

Udsendt på svensk som
’BOB DYLAN LEXIKON’
Accent Förlag, 26. september 2003
287 sider

JOHN LENNON – MENNESKET, MUSIKEREN OG MYTEN – EN BIOGRAFI

af Karsten Jørgensen
Haase & Søns Forlag, 8. november 2002 (hardback)
ISBN 87-559-1181-1
416 sider
Udsolgt fra forlaget.

Forlaget skrev:
Historien om John Lennon – en af rockscenens allerstørste stjerner – handler om den utilpassede skoledreng fra Liverpool, der allerede i en ung alder kæmpede for at stable en popgruppe på benene, om de første beskedne koncerter for sømænd og ludere i Hamborgs dystre klubber til den gryende popularitet, som The Quarry Men, The Silver Beatles og endelig The Beatles opnåede i deres hjemby.
Den handler også om den flabede gadedreng og følsomme rockpoet, som rummede så store modsætninger i sig, at hidtidige bøger om ham har fremstillet ham både som en nærmest guddommelig kunstner og som et ualmindelig dumt svin, der var en mester i at iscenesætte sin karriere på en måde, der førte offentligheden bag lyset og gav næring til myterne om ham.
Karsten Jørgensen tegner et bredt portræt af mennesket og musikeren John Lennon og hans tid, tager fat på myter og realiteter omkring Lennon-familien, The Beatles, kæresterne og konerne, tiden i Hamborg, forholdet til manager Brian Epstein, Lennons turbulente makkerskab med McCartney og ikke mindst hans samliv med Yoko Ono frem til hans død i 1980.
JOHN LENNON, MENNESKET, MUSIKEREN OG MYTEN er samtidig en indføring i Lennon og McCartneys musik fra Beatles-æraen og fra Lennons solokarriere, en guide, som kan levere svar på spørgsmål om, hvem der fx er hovedmanden bag de berømte kompositioner, hvordan mange af numrene blev til – og hvad der ligger bag sangteksterne.
Bogen rummer en kronologisk oversigt over Lennon-historien, en komplet fortegnelse over The Beatles’ officielle pladeudgivelser samt Lennons pladeudgivelser og hans uudgivne numre.

Pressen skrev bl.a.:

”Velfortalt, meget grundig og journalistisk kritisk vinkel på et fantastisk liv – uundgåelig læsning for alle Beatlesfans”. – Fyns Amts Avis.

”…er som altid, når han kaster sig over et projekt, velskrevet og fremfor alt veldokumenteret – kan varmt anbefales”. – Jyllands-Posten.

”Vil man vide mere end blot noget om Lennon på dansk, må denne bog være standardværket”. – Steffen Larsen, Politiken.

”Det er en flot, omfattende biografi, og jeg mener det faktisk lykkes, at give det mere nuancerede billede af John Lennon, som giver biografien en berettiget plads på hylden”. – Lektørudtalelse

Genudgivet som paperback, 28. maj 2004.
ISBN 87-559-1197-8
416 sider
Udsolgt fra forlaget.

Genudgivet som e-bog i 2011

HEARTBREAK HOTEL – ELVIS PRESLEY A-Z

af Karsten Jørgensen
Holkenfeldt 3, november 2003
ISBN 87-91014-70-0
362 sider
Udsolgt fra forlaget

Forlaget skrev:
Elvis Presley var gennem hele sin karriere et ikon og pejlemærke i den vestlige kultur. Selv i dag, mere end 25 år efter hans død og 50 år efter hans første professionelle indspilninger, gør Elvis’ unikke intime stemme stadig indtryk på nye generationer, og hans karismatiske personlighed og betydning for popmusikkens udvikling er fortsat usvækket.
HEARTBREAK HOTEL – ELVIS PRESLEY A-Z er et leksikon over The Kings liv og karriere. I alfabetisk ordnede opslag fortælles historien om de mennesker, steder og begivenheder, som var med til at forme mennesket og entertaineren Elvis – og omvendt.
Alle hans plader og film bliver belyst, og endvidere har hver eneste Elvis-sang sit eget opslag med indspilningsdata samt baggrundshistorier som viser, hvor brede og alsidige Elvis’ inspirationskilder var. Hertil også masser af kuriøse oplysninger, som yderligere føjer farver og nuancer til mosaikken om et idol, der på trods af en opvækst i fattigdom og mod alle odds steg til tops og nåede mere end de fleste.
Leksikonet er endvidere forsynet med en række illustrationer samt en detaljeret litteraturfortegnelse.

Pressen skrev bl.a.:

”Skulle man på et tidspunkt støde på et uopklaret spørgsmål om Elvis, hans liv og hans musik, kan svaret med stor sandsynlighed findes i Karsten Jørgensens bog”. – Uffe Christensen, Jyllands Posten.

PAUL McCARTNEY – MENNESKET, MYTEN OG MUSIKKEN – EN BIOGRAFI

af Karsten Jørgensen
Haase & Søns Forlag, 1. juni 2007
ISBN 978-87-559-1204-5
438 sider

Forlaget skrev:
PAUL McCARTNEY – MENNESKET, MYTEN OG MUSIKKEN er en medrivende fortælling om et levende ikon. Om et menneske, der med diplomatisk snilde og ustyrligt musikalsk talent i 1957 sluttede sig til John Lennons gruppe, The Quarry Men, og senere, da gruppen hed The Beatles, fuldstændig erobrede magten i firkløveret i kraft af sine visioner og sin frembrusende facon. Det gav sig udslag i mange gnidninger med gruppens øvrige medlemmer, først og fremmest John Lennon, som McCartney havde et turbulent forhold til, helt frem til Lennons død i 1980.
Som kunstner har Paul McCartney aldrig ladet sig begrænse. Selv om han ofte fremstilles som den poppede, strømlinede og kalkulerende musiker, er dette stereotype billede langtfra dækkende og yder på ingen måde hans sammensatte natur retfærdighed. Han har arbejdet med avantgarde-musik og komponeret store, klassiske værker, udstillet malerier, skrevet digte, lavet film og engageret sig i græsrodsbevægelser.
Med sine melodiske sange har Paul McCartney taget nye generationer med storm – først og fremmest med sange fra Beatles-kataloget – og han har stort set fået alle sine ønsker opfyldt. Rejsen har bragt ham fra de svedige klubber i Hamborgs luder- og forlystelseskvarter Reeperbahn til de bonede gulve på Buckingham Palace. Men som denne biografi viser, har det langtfra været uden skuffelser og forhindringer. Hans enerådige og ofte ganske påholdende karaktertræk har heller ikke gjort livet nemmere for ham.
Bogen er forsynet med tidslinje, komplette diskografier med både udgivne og ikke-udgivne sange, filmliste samt bibliografi.

Pressen skrev bl.a.:

”En uomgængelig biografi for alle Beatles-fans. Og dem er vi jo stadig en del af”. – Bent Stenbakken, Nordjyske Stiftstidende.

”Der findes bedre bøger på engelsk om McCartney, men denne er klart den bedste på dansk. Undertitlen: “mennesket, myten og musikken” er meget sigende, da denne bog kommer godt rundt”. – Lektørudtalelse.

Genudgivet som paperback, 5. juni 2008.
ISBN 978-87-559-1230-4
442 sider

Genudgivet som e-bog i 2012.

SCENER FRA ET STENBRUD – 20 STORE ROCKTRAGEDIER FRA ROBERT JOHNSON TIL MICHAEL JACKSON

af Karsten Jørgensen
Rosenkilde & Bahnhof, 20. april 2011
ISBN 978-87-92503-76-3
548 sider

Forlaget skrev:

Lige omkring midnat den 3. februar 1959 steg den kun 22-årige berømte musiker Buddy Holly om bord på et lille passagerfly i Mason City, Iowa, for at fortsætte sin turné i det amerikanske midtvesten. Kort efter start mistede piloten herredømmet over maskinen, og alle ombordværende omkom i flystyrtet.
Rockmusikkens historie er fyldt med tragedier og tragiske skæbner, og i SCENER FRA ET STENBRUD fortæller forfatter og musikjournalist Karsten Jørgensen indlevende historien om en række af genrens vigtigste skikkelser, der undervejs i deres kunstneriske karrierer blev til tragiske figurer.
I 20 selvstændige kapitler belyser han musikere som Robert Johnson, Hank Williams, Phil Spector, Brian Wilson, Jimi Hendrix og Janis Joplin. Kunstnere, der på hver sin måde var med til at præge genrens tragiske dimension, og som samtidig skabte fantastisk musik.

Pressen skrev bl.a.:

”Karsten Jørgensen er en blændende formidler, der formår at skrive sig ind bag rockmusikkens helteglamour og stjernestatus og med stor indlevelse skildre den katastrofe, nedtur og tragiske dimension, der også er en del af genrens historie”. – Leon Jaurnow.

”Man kan bruge Karsten Jørgensens bog, som man vil: som et opslagsværk, som underholdning, til indsigt eller overblik. Den fungerer glimrende til det hele”. – René Gummer, Weekendavisen.

Genudgivet som e-bog, 5. juni 2014.

BRUCE SPRINGSTEEN – EN BIOGRAFI

af Karsten Jørgensen
Forlaget Klim, 15. juni 2012
ISBN 978-87-7129-071-4
360 sider

Forlaget skrev:
I midten af halvfjerdserne dukkede Bruce Springsteen op på den internationale rockscene og blev hurtigt udråbt til både ”rock’n’roll musikkens fremtid” og ”den nye Bob Dylan”. I de 40 år, der er gået siden, har han formået at fastholde et højt kvalitetsniveau på de fleste af sine plader, og han rager op som et af de allerstørste navne i rockhistorien.
Springsteen har ofte balanceret på kanten af klicheen og det sentimentale – men sin troværdighed har han aldrig mistet. Hans enkle og tilgængelige rockmusik og de gribende sangberetninger om den lille mands kamp i livet har altid appelleret bredt til en stor og loyal fanskare – og så har Bruce aldrig været bange for at tage nationens temperatur i sange om Vietnam, Reagan-tiden, 11. september, Bush-æraen og krigen i Irak på en særdeles indtagende måde, som har appelleret til, ikke kun amerikanerne, men hele verden.
Karsten Jørgensen, der tidligere har skrevet bøger om John Lennon og Paul McCartney, fører os hele vejen gennem Springsteens fascinerende karriere som studie- og livemusiker – og undervejs får vi også indblik i Bruces turbulente og konfliktfyldte liv.

Pressen skrev bl.a.:

“Hatten af for en velskrevet, gennemresearchet, seriøs biografiom en fantastisk, ydmyg og hårdtarbejdende kunstner, som uden at ville det blev talsmand for en hel generation og som bevarede sin troværdighed og jordforbindelse trods sin verdensomspændende succes. Et must for Springsteenfans!” – Henrik Strube, Musikeren

“Jørgensen er kendt for en grundig research, et klart og præcist sprog og for at disponere sit materiale på en begavet og letlæselig facon. Han skuffer ikke på nogen af de områder i Bruce Springsteen – En biografi. Man stryger lige igennem siderne, der er kronologisk delt op i karriereafsnit snarere end i årstal. Det giver god mening – det er ikke talnørder, der er Jørgensens målgruppe, men folk og fans, der gerne vil have en god historie og måske også have bekræftet deres eget billede af, hvordan Bruce i virkeligheden er.” – René Gummer, Weekendavisen

“Forfatteren Karsten Jørgensen er en af Danmarks bedste rockskribenter. Han har tidligere udgivet leksikoner om The Beatles og Bob Dylan samt biografier om John Lennon, Elvis og Paul McCartney. Nu har Karsten Jørgensen skrevet en mesterlig biografi om manden, der genopfandt rocken.” – Bjarne Nielsen, Arbejderen

“Jørgensens fortællestil og sproglige tone er nede på jorden og lige ud ad landevejen (…) i øjenhøjde med den forudsætningsløse læser, der er interesseret i en all round-introduktion til The Boss.” – **** Espen Strunk, Gaffa

“… det er netop den slags detaljer, der hæver Jørgensen op som en af vores bedste og mest vidende rockarkæologer herhjemme. Og så kan han skrive, hvilket bestemt ikke er en selvfølge, når det gælder biografier om musikere. […] Grundlaget er gedigen research, og som sådan får vi ikke noget nyt at vide, men vi får en medrivende og personlig skildring af en musiker, der om nogen har været med til at sætte ord og musik til Amerika på godt og ondt.” – **** Lars Rix, Berlingske Tidende

”Velkomponeret og up to date biografi om en af rockens helt store ikoner, som giver én lyst til at finde skiverne med “The Boss” frem igen”. – Steffen Gordon Nielsen, Lektørudtalelse.

Genudsendt som paperback, 12. april 2013.

Genudsendt som e-bog, 29. juli 2014.

GEORGE HARRISON – DEN SPIRITUELLE BEATLE – EN BIOGRAFI

af Karsten Jørgensen
Haase & Søns Forlag, 30. maj 2014
ISBN 978-87-559-1274-8
478 sider

Forlaget skrev:

Det var på Frederiksberg, det var i december, og året var 1969, da næsten-ex-beatlen George Harrison uannonceret viste sig på scenen i Falkoner Centret i selskab med gruppen Delaney & Bonnie & Friends. Den aften blev de første akkorder til monsterhittet My Sweet Lord slået an i bandrummet, mens Harrison sang: My sweet lord/Oh my lord/Oh my lord/I just wanna be with you. Episoden kom på mange måder til at markere starten på Harrisons solokarriere, der sluttede ved hans alt for tidlige død i 2001.Denne første danske biografi om George Harrison fortæller hele historien om manden, der blev kaldt ‘den tavse beatle’ – fordi han stod i skyggen af John Lennon og Paul McCartney (og hvem ville ikke have gjort det!) – men uden hvem The Beatles ikke havde været det samme.Karsten Jørgensen belyser med udgangspunkt i talrige kilder, hvad der gjorde George Harrison til den, han var: et indadvendt, musikalsk, ekcentrisk, humoristisk og søgende menneske og en forrygende lead­guitarist. En mand, der med samme entusiasme gav sig hen til indisk religion og Monty Pythons gakkede univers.Bogen indeholder foruden de udødelige og sagnomspundne historier om tiden før og med The Beatles de mindre kendte om Harrisons privatliv – fra en borgerlig opvækst i en middelklassefamilie i Liverpool til livet som verdensberømt, velhavende godsejer.

Pressen skrev bl.a.:

“Eftersmagen er, at Jørgensen har skrevet en fremragende og detaljeret biografi om George Harrison. Gennem velvalgte citater og en god fornemmelse for – og indsigt i – Englands kulturhistorie, tegner han specielt Harrisons barn- og ungdom så fint, at han lægger sig helt op i toppen af Beatles-biografer – i klasse med Mark Lewisohn.” – René Gummer, Weekendavisen

”Den enorme viden, som næsten 30 års spredt forfatterskab om gruppen har bibragt, fornægter sig ikke. Fra de små spillesteder i Hamborg til ægteskaberne, fandyrkelsen, fascinationen af indisk religion og endelig kampen mod kræft fortæller Karsten Jørgensen Harrisons historie med en stor autoritet og troværdighed”. – Michael Møller, Jyllands Posten.

“Velskrevet portræt … efter endt læsning ser man manden i et helt nyt lys” – DBC, lektørudtalelse

Genudsendt som e-bog, 9. oktober 2014.

NEIL YOUNG – EN BIOGRAFI

Neil Young bio af Karsten Jørgensen
Forlaget Klim, 12. november 2015
ISBN 978-87-7129-773-7
370 sider

Forlaget skrev:

Neil Young er en af rockmusikkens vigtigste skikkelser, både som innovator og som bevarer af genrens klassiske dyder. Det har han været gennem halvtreds år og på lige så mange albums. Hans betydning er gået fra generation til generation, fra folkrock i Buffalo Springfield, til singer/songwriter i 1970’erne og videre til pro-punk og pre-grunge i 1980’erne og 1990’erne.

Indimellem har der været middelmådighed, blindgyder og eklatante fiaskoer, men Neil Young har altid rejst sig igen og lavet monumentale tidsdefinerende plader. Samtidig har han brugt karrieren til at være fortaler for økologi og bæredygtighed – både lokalt og globalt – så tidligt som på ”After The Gold Rush” i 1970 og frem til det seneste album ”The Monsanto Years” fra 2015.

Karsten Jørgensen fortæller historien bag musikken, fra de tidligste år i Canada og forældrenes skilsmisse, om de evindelige slagsmål og svigt i samarbejdet i Crosby, Stills, Nash & Young og den ambivalente berømmelse med ”Harvest”, om personlige tragedier og forholdet til de musikalske våbenbrødre i backinggruppen Crazy Horse, som har fulgt ham gennem tykt og tyndt.

Udsendt som e-bog 15. februar 2016.

Pressen skrev bl.a.:

”Karsten Jørgensen er tydeligvis en ægte fan, men han er absolut ikke ukritisk i forhold til sit idol … Der er noget at komme efter både for den almindelige læser og for de mere nørdede”. – Erling Lykke, Litteratursiden

”Forfatter Karsten Jørgensen er inde i sit stof og formår i denne biografi at beskrive kunstneren Neil Young og hans stræben efter succes, hans kompromisløshed, særheder og luner uden at lægge fingre i mellem, men altid med respekt … Alt er faktuelt underbygget … En fornøjelse at læse”. – Charlotte Jakobsen, Lektørudtalelse

PAUL SIMON – EN BIOGRAFI

PS_T_Forside

af Karsten Jørgensen
Forlaget Klim, 24. oktober 2018
ISBN 978-87-7204-144-5
276 sider

Forlaget skrev:

Gennem seks årtier har Paul Simon igen og igen sat sit aftryk i populærmusikken, og efter flere kommercielle op- og nedture er han forblevet en væsentlig del af popmusikkens øverste elite.

Hans publikum spænder over mange generationer, og alle har en favoritperiode i hans karriere. For nogle er det det legendariske samarbejde med Art Garfunkel i 1960’erne, der begyndte med sange som ”The Sound Of Silence” og ”Mrs. Robinson”, og toppede med mesterværket ‘Bridge Over Troubled Water’, det ultimative højdepunkt.

Andre sværger til pladerne fra 1970’erne, hvor solisten Paul Simon var med til at definere singer-songwriter begrebet. En periode kendetegnet af musikalsk nysgerrighed, hvor han dyrkede perfektionen i lyd og produktion på sange som ”American Tune” og ”Still Crazy After All These Years”, og gang på gang gik forrest i udforskningen af musik fra alle hjørner af den tredje verden.

Eller i 1980’erne, hvor kærligheden til og engagementet i sydafrikansk musik resulterede i det banebrydende album Graceland, som overskred barrieren af politisk korrekthed og blev en musikalsk triumf, der spredte sig som ringe i vandet.

I de følgende årtier fortsatte Paul Simon med at eksperimentere, og har haft succesrige samarbejder med bl.a. avantgardemusikeren Brian Eno og den italienske producer og dj Clap! Clap!, sidstnævnte på albummet ‘Stranger To Stranger’, der indeholder elementer fra alle hans perioder og kan ses som et musikalsk kalejdoskop over en karriere, som aldrig har stagneret.

Indimellem har der været mindre heldige ekskursioner i filmmediet med One-Trick Pony, og musicalen ‘The Capeman’ var også mere en personlig triumf end en anmeldersucces. I næsten alle årtier har der været succesrige, men anstrengte genforeninger af Simon & Garfunkel på scenen, men ikke i pladestudiet.

Men uanset succes eller ej, har Paul Simon som kunstner altid haft modet til at udforske nye områder, og ofte med så stor succes, at det har aftvunget generel respekt fra både musikerkolleger, publikum og anmeldere.

Endvidere udsendt som e-bog og mp3-lydfil.

Pressen skrev bl.a.:

”Bogen er informativ, velskrevet og spændende fortalt. Karsten Jørgensen har gjort et stort arbejde med sin research og man bliver som læser grebet af bogen, hvis sprog har en god fremdrift”. – Michael V. Jensen, Lektørudtalelse

”Jørgensen klarer for det meste at holde snuden i sporet. Oven i købet på en måde så menneske og myte går op i en højere enhed … Man er ikke i tvivl om, at fortælleren selv er fan, men det gør bare fortællingen mere vedkommende”. – Øjvind Fritjof Arnfred, Litteratursiden

BRIAN WILSON OG THE BEACH BOYS – HISTORIEN OM ET FORPINT GENI

af Karsten Jørgensen
Haase, 14. juni 2019
ISBN 978-87-559-1336-3
302 sider

Forlaget skrev:

Historien om Brian Wilson, hjernen bag The Beach Boys, er dels historien om en af rockmusikkens største begavelser, dels historien om et psykisk følsomt og ustabilt menneske, der i en lang periode af sit liv var hæmmet af druk, stoffer og paranoia.

Karsten Jørgensen, en af Danmarks bedste rockskribenter, tager dig gennem hele historien – fra den på mange måder traumatiske barndom med en diktatorisk og voldelig far over starten på musikkarrieren som frontfigur i The Beach Boys og beslutningen om at trække sig fra turneerne for at koncentrere sig om det, der altid har været Wilsons varemærke: At skabe næsten overjordisk smukke harmonier, frem til i dag, hvor Brian Wilson har sin egen solokarriere, helt adskilt fra sin gamle gruppe.

Bogen beskriver udviklingen i Brian Wilsons musik og hans higen efter at slippe af med den surfetiket, der gjorde The Beach Boys så utrolig populære i 1960’erne. Den fortæller om rivaliseringen med The Beatles, om de mange uenigheder mellem medlemmerne af The Beach Boys, om psykiateren Eugene Landys store indflydelse på Wilsons liv og, ikke mindst, om tilblivelsen af det hæderkronede album ’Pet Sounds’ og det legendariske ’Smile’-album.

Pressen skrev bl.a.:

“Dejlig bog om et kæmpe talent … Oversæt bogen til svensk, norsk og finsk. Den – og publikum dér – fortjener det” – Per Wium, musikjournalist

“Lysten driver værket, siger man, og det passer præcist på ‘Brian Wilson og The Beach Boys’. Den velskrevne bog vil være et must for alle, som holder af 1960’ernes rock” – Christian Rimestad, Fyens Stiftstidende

“En udmærket og velfortalt historie om de menneskelige konsekvenser af jagten på succes og penge. Forfatteren demonstrerer et stort overblik over rockmusikkens historie” – Maja Ellegaard-Petersen, DBC, lektørudtalelse

Endvidere udsendt som e-bog og lydbog (cd).

ELVIS COSTELLO: MUSIKALSK KAMÆLEON – BIOGRAFI

af Karsten Jørgensen
Forlaget Mellemgaard, 20. juni 2022
ISBN 978-87-7575-544-8
347 sider

Forlaget skrev:

Musiker og sangskriver Elvis Costello havde en rig musikalsk ballast med i bagagen, da han i 1977 debuterede som new wave-sanger med albummet My Aim Is True, og relativt hurtigt stod det klart, at én genre ikke kunne rumme hans musikalske vingefang.
Han brød tidligt ud af new wave-bølgen, og konsekvent har han siden hoppet fra genre til genre – country og klassisk over jazz til easy listening, opera og ballet – men er altid vendt tilbage til udgangspunktet i den rene, uforfalskede rockmusik. Elvis Costello har arbejdet sammen med bl.a. Paul McCartney, Burt Bacharach og Carole King. Han har vundet to Grammyer, blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame i 2003 og modtog OBE-ordenen af den engelske dronning i 2019.
Karsten Jørgensen guider læseren gennem Costellos karriere, krydret med vigtige nedslag fra de dele af hans baggrund og privatliv, der har været med til at forme ham som kunstner.

Pressen skrev bl.a.:

”Skrevet med en sjælden indsigt i genre og tidsånd, vil både gamle og nye fans, samt alment interesserede i rockhistorien, få et unikt indblik i en af rockmusikkens store legender … Fremragende musikbiografi … der giver en suveræn forståelse af Costello og hans musik”. – Peter Holm Rasmussen, Lektørudtalelse.

Endvidere udsendt som e-bog.

TAYLOR SWIFT – EN KVINDE I TIDEN

af Karsten Jørgensen
Forlaget Brilleuglen, 12. oktober 2023
ISBN 978-87-94203-07-4
380 sider

Forlaget skrev:

I mere end femten år er fænomenet Taylor Swift bare vokset og vokset, og både på hitlisterne og ved prisuddelinger har hun slået den ene rekord efter den anden med sine alsidige, genreoverskridende og iørefaldende sange.
’Taylor Swift – en kvinde i tiden’ er bogen, som fortæller historien om, hvordan en lille pige med store drømme fra Pennsylvania udlevede sine ambitioner og blev en af verdens rigeste og mest feterede kvinder – og hvordan hun gjorde det, uden at miste hverken sin personlighed eller selvstændighed undervejs.
Forfatteren Karsten Jørgensen, som tidligere har skrevet biografier om blandt andre John Lennon, Paul McCartney, Bruce Springsteen og Elvis Costello, tegner et detaljeret portræt af musik-, mode- og stilikonet Taylor Swift, som appellerer til et bredt publikum i alle aldre og har vendt op og ned på alle de gængse regler i en mandsdomineret musikbranche.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.