Beatles-sangene på vej tilbage til McCartney?

af Karsten Jørgensen

Med nyheden om, at Sony for 750 millioner dollar har købt Michael Jacksons andel af Sony/ATV-sangkataloget, der bl.a. inkluderer rettighederne til de fleste af Beatles-sangene, er Paul McCartneys rolle i den spegede sag igen blevet aktuel.

Paul McCartney og Michael Jackson

Paul McCartney og Michael Jackson

Beatles-sangene, hvis rettigheder i 1960’erne blev placeret i selskabet Northern Songs, har ført en omtumlet tilværelse efter de i 1969 blev solgt til mediekoncernen ATV. I 1982 købte den australske forretningsmand Robert Holmes á Court selskabet, for i august 1985 at sælge det videre til superstjernen Michael Jackson for 47,5 millioner dollar. Jackson afhændede derefter i 1995 halvdelen af rettighederne til Sony Music.

Paul McCartney, som arbejdede sammen med Jackson i begyndelsen af 1980’erne – bl.a. på singlerne ”The Girl Is Mine” og ”Say, Say, Say” – og opfordrede ham til at investere i musikrettigheder, har siden salget i 1985 forståeligt nok følt sig bedraget, ikke alene af Michael Jackson, men også af Lennons enke, Yoko Ono, som adskillige kilder hævder førte hemmelige forhandlinger med Jackson bag ryggen af McCartney.

Say, Say, Say

Singlen ‘Say, Say, Say’ fra 1983

Nu forlyder det, at Paul McCartney allerede i midten af december 2015 foretog de indledende skridt til at generhverve rettighederne til de gamle Beatles-sange, i hvert fald i USA.

Ifølge amerikansk lovgivning fra 1976 kan sangskrivere få rettighederne til deres sange tilbage, helt gratis, hvis der er gået tilstrækkelig mange år og hvis de vel at mærke ansøger rettidigt om det – og senest to år før rettighederne udløber. For sange skrevet før 1978 er grænsen 56 år (eller to separate perioder af 28 år), og i forbindelse med Beatles-sangene vil de tidligste sange nå denne grænse i 2018, hvorefter Sonys rettigheder til de resterende sange udløber i årene frem til 2025.

Men som forfatteren Peter Hodgson, der har bistået med research til andre Beatles-skribenter som Mark Lewisohn og Philip Norman, siger, vil det dog kun være en halv sejr for McCartney, idet Sony/ATV stadig vil eje rettighederne til sangene i resten af verden udenfor USA. Og selv i USA vil Paul stadig kun eje halvdelen af sangene, idet Yoko Ono for længe siden solgte John Lennons halvdel af dem til Sony.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.