John Fogerty køber sine gamle sange efter 50 år

af Karsten Jørgensen

I en tid, hvor tendensen er, at store kunstnere sælger rettighederne til deres sange for svimlende summer, gør den forhenværende leder af det legendariske band Creedence Clearwater Revival, John Fogerty, det stik modsatte.

John Fogerty fra tiden med Creedence Clearwater Revival

Ret opsigtsvækkende har han netop købt en majoritet af rettighederne til sine egne sange, som han faktisk aldrig selv har ejet nogen andel af, af Concord Music Group.

Lige siden slutningen af 1960’erne har rettighederne til klassiske Fogerty-kompositioner som ”Proud Mary”, ”Down on the Corner”, ”Bad Moon Rising”, ”Up Around the Bend”, ”Fortunate Son” og ”Have You Ever Seen The Rain” været i hænderne på andre.

Først var det direktøren for Creedence Clearwater Revivals pladeselskab Fantasy Records, Saul Zaentz, som ejede rettighederne, indtil han i 1995 solgte dem videre til Concord.

Fogerty underskriver den nye kontrakt med Concord

Lige siden opløsningen af Creedence Clearwater Revival i 1972, har John Fogerty kæmpet en opslidende kamp for at eje de sange, han selv har skrevet. Skurken i scenariet var først og fremmest Zaentz, som konsekvent forhindrede Fogerty i både at eje sine kompositioner og tjene penge på dem, og først nu, efter 50 år, er drømmen om at kunne bestemme over sit eget livsværk, gået i opfyldelse for Fogerty.

”Det er noget, jeg aldrig troede ville være muligt”, siger John Fogerty. ”Efter 50 år er jeg endelig blevet genforenet med mine sange, og jeg kan nu være med til at bestemme, hvor og hvordan de skal bruges”.

Hvor mange penge Fogerty har betalt for bagkataloget, er ikke oplyst, men at han er glad for handlen, er hævet over enhver tvivl.

”Det er ikke en 100 procents triumf for mig”, siger han, ”men langt bedre, end det var før”.

John Fogerty

For at få handlen i hus, kontaktede Fogerty sin gamle manager Irving Azoff, som ringede til Concords direktør Scott Pascucci, og sagde: ”Scott, du har tjent en masse penge på Fogertys musik, og nu må du beslutte dig for, om du vil huskes som en Saul Zaentz eller en Mo Ostin”.

Med salget til John Fogerty valgte Scott Pascucci at blive sammenlignet med sidstnævnte, som hele livet var en højt respekteret skikkelse i musikbranchen.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.