McCartneys stjålne basguitar fundet efter 52 år

af Karsten Jørgensen

Paul McCartneys violinformede Höfner-basguitar, som blev stjålet i 1972, er dukket op igen efter mere end 50 år.

Bassen var den samme, McCartney brugte på indspilningen af The Beatles’ første single, ”Love Me Do”, i 1962, og på bl.a. ”Twist and Shout” og det helt store gennembrud med ”She Loves You” året efter. Syv år senere var det stadig McCartneys foretrukne instrument under indspilningen af albummet og filmen ”Let It Be”.

Den genfundne Höfner-basguitar

Den berømte Höfner-bas, som McCartney købte for 30 engelske pund i 1961, mens The Beatles spillede på forskellige klubber i Hamborg, blev synonym med gruppens visuelle image i de tidlige år, og det var under McCartneys første turné med hans nye gruppe Wings i oktober 1972, to år efter opløsningen af The Beatles, at basguitaren blev stjålet fra en af roadiernes varevogne, som var parkeret i Ladbroke Grove i London-kvarteret Notting Hill.

The Beatles i 1962, McCartney med den berømte bas

En egentlig eftersøgning af den stjålne basguitar begyndte i 2018, men det var først i maj sidste år, da parret Scott og Naomi Jones intensiverede bestræbelserne og søsatte kampagnen ”Lost Bass Project”, at der kom skub i eftersøgningen.

Undervejs fik parret mere end 100 forskellige tips, og blev kontaktet af mere end 600 mennesker, som tilbød deres hjælp.

Det førte frem til en Ronald Guest, som gennem mange år havde været ejer af pubben Admiral Blake i Ladbroke Grove, og han havde købt bassen i 1972.

Og dette spor førte videre til et lille hus i Hastings på den engelske sydkyst, hvor beboeren Ruaidhri Guest, en slægtning til Ronald Guest, i begyndelsen af februar kontaktede McCartneys selskab og sagde, at han havde fundet den forsvundne bas. Som derefter blev returneret til McCartney.

”Paul er utrolig taknemmelig for alle, som har været involveret i eftersøgningen”, står der nu i en kommentar på McCartneys hjemmeside.

McCartney med en senere Höfner-model, under indspilningen af filmen ‘Help!’, 1965

Den genfundne Höfner-basguitar er ikke den eneste i McCartneys samling af instrumenter. Han ejer adskillige af samme mærke, men kun fire af dem har han brugt ved offentlige lejligheder. Dels den oprindelige, nu lokaliserede, model fra 1961. Derefter købte han endnu en i 1963, som han første gang brugte i tv-programmet ”Ready, Steady, Go!” i oktober samme år, samt på gruppens indspilninger indtil 1965, hvor han begyndte at spille på en anden model, af mærket Rickenbacker. Efter mange år i mølposen, tog Paul 1963-modellen frem igen, på opfordring af Elvis Costello, og benyttede den på indspilningen af albummet ”Flowers In The Dirt” i 1987.

Producenten Höfner forærede McCartney en ny model nogle dage før han optrådte ved den engelske dronning Elizabeths diamant-jubilæum, fejret med en koncert på plænen foran Buckingham Palace den 4. juli 2012. Under det meste af koncerten brugte han sin 1963-model, men under den sidste sang, ”Ob-la-di Ob-la-da”, spillede han på den nye bas.

Endelig brugte McCartney en Höfner-model fra 1967, da han optrådte ved et velgørenhedsarrangement til fordel for Hillary Clintons kandidatur op til præsidentvalget, i Jimmy Buffetts hus i Sagaponack den 30. august 2016.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.