The Beatles’ ashram i Himalaya åbnes for offentligheden

af Karsten Jørgensen

Maharishi Mahesh Yogis ashram i Rishikesh i Indien, hvor The Beatles studerede transcendental meditation og skrev størstedelen af sangene til deres berømte ”The White Album” i foråret 1968, bliver efter mange års forfald nu genåbnet som turistattraktion.

Alle fire beatler rejste i februar 1968 til ashrammet for foden af Himalaya-bjergene og kun et stenkast fra den hellige Ganges-flod, for at gennemføre et tre måneder langt meditationskursus, hvor de slappede af i selskab med andre musikere, bl.a. medlemmer af The Beach Boys og folkesangeren Donovan, samt skuespilleren Mia Farrow og hendes søster Prudence Farrow, som Lennon skrev en sang til – ”Dear Prudence”.

Maharishi Mahesh Yogi (midt i) med The Beatles, deres familie og venner, februar 1968

Maharishi Mahesh Yogi (midt i) med The Beatles, deres familie og venner

Selvom opholdet blev afkortet – Ringo rejste allerede efter kun ti dage, Paul efter en måned, mens John og George holdt ud i seks uger – var dagene i de smukke, indiske omgivelser en kreativ periode, hvor musikerne skrev knap 50 sange, som de følgende år fandt vej til ”The White Album”, ”Abbey Road” samt diverse soloprojekter.

Maharishi udviklede den specielle transcendentale meditations-teknik, som nærmest var skræddersyet til at blive markedsført i Vesten. Han lejede området i Rishikesh for en tyve års periode i 1957 og etablerede sit ashram. Kontakten til The Beatles ti år senere gav meditationsformen et brohoved blandt vestens ungdom og bidrog til en kolossal opblomstring i slut-1960’erne.

The Beatles’ ophold i Rishikesh sluttede pludseligt, da de fik at vide, at guruen, som prædikede cølibat, angiveligt havde prøvet at tiltvinge sig seksuelle ydelser af en af de kvindelige kursister. Men også hans forretningssans, hans omgang med celebriteter og hans åbenlyse kærlighed til luksus, bragte ham i miskredit og fik mange tilhængere til at tvivle på hans virkelige hensigter.

I disse hytter boede The Beatles under opholdet i Rishikesh

I disse hytter boede The Beatles under opholdet i Rishikesh

The Beatles var lunkne, da de vendte tilbage til England efter opholdet i Indien. ”Der er ingen guru”, sagde John Lennon. ”Du må tro på dig selv, og du er nødt til at finde din egen gud i dit eget tempel. Det hele er op til dig selv!”

Efter tyve år, da lejekontrakten udløb, flyttede Maharishi Mahesh Yogi sin bevægelse og kursusaktiviteter til Holland, hvor han døde i 2008.

Området – og ashrammet – blev overtaget af de lokale myndigheder i 2003. Nu er hele centret sat i stand, og der er etableret et lille museum, som dokumenterer The Beatles’ tilknytning til stedet. Entréen til ashrammet, som åbnede den 8. december, på 35 årsdagen for mordet på John Lennon, bliver 150 rupee (2,5 $) for lokale, mens udenlandske turister må betalte 700 rupee (10 $).

Beatles-fans har efterladt deres kunstværker på væggene i ashrammet

Beatles-fans har efterladt deres kunstværker på væggene i ashrammet

”Vi ønsker at bevare stedet og dets oprindelige charme”, sagde en talsmand for delstaten Uttarakhand. ”Og vi håber at stedet vil skabe interesse og ny vækst for turismen i området”.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.