Bob Dylans Tambourine Man er død

af Karsten Jørgensen

Guitaristen Bruce Langhorne, der angiveligt inspirerede Bob Dylan til at skrive sangen ”Mr. Tambourine Man”, er død i sit hjem i Venice i Californien, 78 år.

Selvom Langhorne gennem en lang karriere som studiemusiker flittigt akkompagnerede adskillige sangere fra Greenwich Villages folkemusikmiljø – bl.a. Odetta, Carolyn Hester, Joan Baez, Mike Bloomfield, Richie Havens, Tom Rush og Buffy Sainte-Marie – er det imidlertid først og fremmest samarbejdet med Bob Dylan, han vil blive husket for.

Bruce Langhorne blev født i Tallahassee i Florida den 11. maj 1938, men efter forældrenes skilsmisse flyttede han som 4-årig med moderen til Manhattan. Oprindelig spillede Bruce klassisk violin, men måtte opgive det efter han som 12-årig mistede tre fingre ved en ulykke med hjemmelavet fyrværkeri. På trods af dette handicap lærte han sig senere at spille guitar, ved en bruge en særlig teknik, og var i begyndelsen af 1960’erne en efterspurgt studiemusiker.

Bruce Langhorne, th, m. Carolyn Hester, Bob Dylan og Bill Lee, 1961

Bruce Langhorne, t.v., med Carolyn Hester, Bob Dylan og Bill Lee, 1961

Bruce Langhorne og Bob Dylan mødtes første gang i september 1961 under indspilningen af et album med folkesangeren Carolyn Hester. Bruce spillede guitar og den stadig ukendte Dylan mundharpe, og dette møde førte til, at Langhorne den 26. oktober 1962 medvirkede på Dylans første indspilninger med et band. De indspillede sangen ”Corrina Corrina” og senere ”Mixed Up Confusion”, og begge sange blev i 1962 udsendt som Dylans første single.

Pladen blev imidlertid hurtigt trukket tilbage fra markedet, da musikken, med elektrisk backing, kolliderede med det billede af folkesangeren Bob Dylan, som pladeselskabet Columbia på daværende tidspunkt ønskede at markedsføre.

Bruce Langhorne medvirkede også på andre indspilninger med Dylan i 1962, bl.a. ”Kingsport Town”, ”Watcha Gonna Do” og ”Don’t Think Twice, It’s All Right”, sidstnævnte fra albummet ”The Freewheelin’ Bob Dylan”. Igen i 1965 var Langhorne guitarist på de sange, som udkom på albummet ”Bringing It All Back Home”, der markerede Dylans forvandling fra folkesanger til rockpoet. Og specielt er Langhorne knyttet til ”Mr. Tambourine Man”, som han både inspirerede og medvirkede på.

””Mr. Tambourine Man”, tror jeg, var inspireret af Bruce Langhorne”, skrev Dylan i noterne til album-boksen ”Biograph” i 1985. ”Bruce spillede guitar på mange af mine tidlige plader, og ved én af indspilningerne blev han bedt om at slå på tamburin. Og han havde denne kæmpestore tamburin, næsten som et hjul på en hestevogn, og billedet af ham og denne enorme tamburin satte sig i min hukommelse”.

Bruce Langhorne med den store tamburine, som inspirerede Mr. Tambourine Man

Bruce Langhorne med den store tamburin

Endvidere medvirkede Langhorne senere på flere instrumentalnumre på soundtracket til filmen ”Pat Garrett & The Billy The Kid” i 1973, hvor Dylan, udover at skrive musikken, også medvirkede i en mindre rolle. Senere gav Dylan behørig credit til Bruce Langhorne, da han i sin erindringsbog ”Krøniker” skrev: ”Hvis Bruce spillede med dig, kunne du stort set gøre alt!”

I begyndelsen af 1990’erne fik Langhorne konstateret diabetes, og i 2006 fik han et slagtilfælde som betød, at han måtte opgive karrieren som guitarist. Efter endnu et slagtilfælde i 2015 tilbragte han sine sidste år på et hospice.

Bruce Langhorne, som døde af nyresvigt den 14. april efterlader sig sin hustru gennem 29 år, Janet Bachelor.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.