Eksemplar nr. 0000001 af Beatles’ ‘White Album’ til salg

af Karsten Jørgensen

Det allerførste eksemplar af The Beatles’ såkaldte ”White Album” – et dobbeltalbum, som i virkeligheden bare fik titlen ”The Beatles”, da det udkom i november 1968 på gruppens nyoprettede pladeselskab Apple – er sat til salg på en kommende auktionsweekend hos Julien’s i Beverly Hills fra den 3.-5. december.

Buddene på albummet, som er i mono, begynder ved 20.000 $, men det forventes, at det unikke eksemplar vil lande på et beløb omkring 60.000 $, set i lyset af, at et tilsvarende eksemplar med nummeret 0000005 gik for 30.000 $ tilbage i 2008.

De fire første eksemplarer af det nummererede album blev oprindelig fordelt mellem de fire beatler, og det har altid været antaget, at det foreliggende eksemplar med nr. 0000001 var i John Lennons besiddelse.

Ringos 'White Album' nr. 0000001

Nu viser det sig imidlertid, at ejeren er Ringo Starr, som siger, at han har haft albummet opbevaret trygt og godt i en bankboks i London i mere end 35 år.

Det er helt sikkert, at coveret er det allerførste, som blev trykt. Derimod er det mere usikkert, om de to vinylskiver i coveret også er de første, som kom ud fra pladepressen.

Ringo har også sat en række andre effekter til salg ved auktionen i december, heriblandt smykker, kunstgenstande, tøj og instrumenter. Det gælder bl.a. George Harrisons Gretsch Tennessean-guitar og det jakkesæt, Ringo bar i filmen ”A Hard Day’s Night”, som forventes at indbringe henholdsvis 200.000 og 20.000 $.

Hele det beløb, som Ringos effekter indbringer, overdrages bagefter til den velgørende organisation Lotus Foundation, som Ringo og hans hustru, den tidligere Bond-babe Barbara Bach, oprettede i 1998. Lotus Foundation yder økonomisk støtte til en hel vifte af forskellige udsatte grupper, bl.a. tidligere stofmisbrugere, udviklingshæmmede, voldsramte kvinder, kræftpatienter, hjemløse og misrøgtede dyr.

Auktionen i december finder sted kun en måned efter, at samme auktionshus solgte en af John Lennons guitarer for det svimlende beløb af 2,4 millioner $.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.