Komponisten Les Reed, som bl.a. skrev sange til Elvis, er død, 83 år

af Karsten Jørgensen

Les Reed, én af de helt store britiske sangskrivere i 1960’erne, som bl.a. skrev tre sange til Elvis Presley, men nok blev mest kendt for sit samarbejde med Tom Jones, er død, 83 år.

Leslie David Reed, som var født i Woking i Surrey den 24. juli 1935, lærte at spille klaver allerede som 6-årig, og senere som teenager kastede han sig endvidere over både vibrafon og harmonika. Han gik på London College of Music, og efter endt uddannelse her, blev Les Reed professionel musiker.

Efter fire år i The Willis Reed Group, et orkester Reed dannede med vennen Peter Willis, tilsluttede han sig i 1959 gruppen The John Barry Seven som pianist. Denne gruppe blev ledet af John Barry, der et par år senere komponerede musik til den første James Bond-film ”Dr. No”, og fortsatte med det indtil ”The Living Daylight” i 1987.

The John Barry Seven indspillede både musik på egen hånd og sammen med bl.a. sangeren Adam Faith, som var forlover, da Reed i 1960 blev gift med June Williams.

I 1962 forlod Les Reed The John Barry Seven, og begyndte at arbejde for pladeselskabet Piccadilly Records, hvor han blev arrangør for sangere som Joe Brown og Emile Ford, og selv indspillede plader under navnet The Les Reed Combo.

Les Reed opdagede imidlertid, at hans virkelige talent var som sangskriver, og i 1964 stod han opført som komponist til sangen ”It’s Not Unusual”, som toppede hitlisterne med en ny sanger, Tom Jones.

”Jeg fandt ud af, hvad Tom kunne li’”, sagde Reed om Jones, som han skrev flere sange til de følgende år. ”Han elskede gode tekster og melodier med en blues-fornemmelse, og når vi ramte det, sad den lige i skabet”.

I årene efter indledte Reed et makkerskab med en anden sangskriver, Geoff Stephen, og sammen skrev de bl.a. ”Tell Me When” til The Applejacks, ”Here It Comes Again” til The Fortunes, ”Leave A Little Love” til Lulu, og ikke mindst, i 1967, ”There’s A Kind Of Hush” til Herman’s Hermits, som solgte over en million eksemplarer og opnåede en placering som nr. 4 på singlehitlisten i USA.

Les Reed, t.h., med Engelbert Humperdinck

Les Reed skrev også sammen med andre, bl.a. Barry Mason (”Everybody Knows”, Dave Clark Five, 1967, ”The Last Waltz”, Engelbert Humperdinck, 1967, og ”Delilah”, igen til Tom Jones, 1968), og fik endda tid til at skrive filmmusik, bl.a. til kultfilmen ”Girl On A Motorcycle” i 1968, med Marianne Faithfull i en af hovedrollerne.

Les Reed var endvidere medkomponist til tre sange, som blev indspillet af Elvis Presley i begyndelsen af 1970’erne: ”Girl of Mine”, ”Sylvia” og ”This Is Our Dance”.

Efter storhedstiden i 1960’erne fortsatte Les Reed som komponist til hitsange, men brugte mere tid på at skrive musik til film og musicals. I 1970 dannede han også sit eget pladeselskab, Chapter One.

I 1998 fik Les Reed tildelt en orden, OBE (Order of the British Empire), af den engelske dronning, som en påskønnelse af hans indsats i musikindustrien.

Reeds kone, June, døde i 2011.

Les Reed døde den 15. april 2019, og efterlader sig datteren Donna, samt to børnebørn, Alex og Dom.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.