Ny biografi om Beach Boys-legenden Brian Wilson

af Karsten Jørgensen

20. juni fylder Brian Wilson 77 år, og samme dag giver hans gamle gruppe The Beach Boys – dog uden Wilson – koncert i Roskilde Kongrescenter. Men så længe behøver man ikke vente, hvis man vil blive klogere på de gamle strandløvers liv, levned og musik.

Allerede imorgen, den 14. juni, udkommer min nye bog, ”Brian Wilson og The Beach Boys – Historien om et forpint geni”, som sætter fokus på Wilsons musikalske betydning både indenfor rammerne af The Beach Boys og i hans mere end 30 år lange solokarriere

På over 300 sider fortæller jeg om Brian Wilsons musikalske rejse med surfersangene i begyndelsen af 1960’erne, til det majestætiske og eksperimenterende album ”Pet Sounds” og smertensbarnet ”Smile”, der først blev kasseret, men siden taget frem igen og fuldført i soloregi næsten fyrre år senere. Oveni det hele beskrives de mange genvordigheder med både familie, bandkammerater og psykiateren Eugene Landy, som det meste af et årti styrede ham både fysisk og mentalt og forvandlede ham til en viljeløs zombie, og gjorde det endog meget svært at vende tilbage til en næsten normal tilværelse.

Hvordan kunne Brian Wilson i sin barndom og ungdom leve under en tyrannisk fars både korporlige og psykiske mishandling, og samtidig skrive musik af næsten overjordisk skønhed – her tænkes ikke mindst på mesterværket ”Pet Sounds” – som bogstavelig talt fik Paul McCartney til at græde af bevægelse?

Jeg giver mit bud på årsager og bevæggrunde i ”Brian Wilson og The Beach Boys – Historien om et forpint geni”, som udsendes af forlaget Haase den 14. juni.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.