Sangeren Johnny Gentle, der havde en tidlig udgave af The Beatles som backingband, er død

af Karsten Jørgensen

Den engelske sanger og guitarist Johnny Gentle, som havde en kort karriere i begyndelsen af 1960’erne og mest blev kendt for en kort turné i Skotland i 1960, hvor hans backingband bestod af musikerne, som senere blev til The Beatles, er død, 87 år.

Johnny Gentle i 1960

Johnny Gentle blev født som John Askew i Liverpool den 8. december 1936. Han var uddannet snedker og havde bygget sin egen guitar, da han tidligt begyndte at optræde i en Everly Brothers-agtig duo. Han fortsatte som solosanger i talentkonkurrencer, under scenenavne som George Baker og Ricky Damone – inspireret af hans store idol, den amerikanske sanger Ricky Nelson – indtil han i 1959 rejste til London, hvor han blev ’opdaget’ af den tids helt store manager Larry Parnes.

Parnes gav ham et nyt kunstnernavn, Johnny Gentle, og skaffede ham en pladekontrakt med selskabet Philips. De næste år udsendte han singlerne ”Wendy” og ”Milk From A Coconut”, begge 1959, og ”Darlin’ Won’t You Wait” i 1960, uden større succés. Samme skæbne overgik desværre en senere EP, ”The Gentle Touch”.

Efter en audition i Liverpool den 10. maj 1960, overværet og arrangeret af Larry Parnes, hvor der skulle udpeges backinggrupper for to andre af Parnes’ klienter, Billy Fury og Marty Wilde, blev den lokale gruppe The Silver Beatles udvalgt. De blev imidlertid anset for at være for uerfarne til de større stjerner Fury og Wilde, men kunne gå an til den mindre kendte Johnny Gentle.

Så allerede ti dage senere, fra den 20. til 28. maj 1960, turnerede Johnny Gentle og The Silver Beatles i en stribe små byer i Skotland. På trods af flere senere udsagn om, at Gentle og The Silver Beatles – som bestod af John Lennon, Paul McCartney og George Harrison på guitar, plus bassisten Stuart Sutcliffe og trommeslageren Tommy Moore – var på kollisionskurs med hinanden under hele turneen, har Johnny Gentle senere hævdet det modsatte.

”Vi var på bølgelængde med det samme”, sagde Gentle i 1994. ”De var unge entusiaster og jeg syntes, de var virkelig gode”.

Singlen ‘I’ve Just Fallen For Someone’

Under turneen skrev Johnny Gentle angiveligt sangen ”I’ve Just Fallen For Someone” sammen med John Lennon, men da sangen senere udkom på plade, først i en udgave med Adam Faith og i 1962 med Gentle selv, indspillet under et nyt kunstnernavn, Darren Young, var Lennon dog ikke påført som medkomponist.

Johnny Gentle optrådte i tv-shows som ”Oh Boy” og ”Drumbeat”, men fortsatte uden succes, og i 1963, efter han mistede sin pladekontrakt som solist, blev han medlem af gruppen The Viscounts og medvirkede på deres single ”Sally”.

Senere har Johnny Gentle primært optrådt på hoteller rundt om i England og været gæstetaler ved Beatles Conventions, hvor han har fortalt om sine oplevelser med The Beatles før de blev berømte.

I 1998 udgav han bogen ”Johnny Gentle & The Beatles: First Ever Tour, Scotland 1960”.

Johnny Gentle, som døde den 29. februar 2024, efterlader sig hustruen Jane, en søn, en datter, samt yderligere to stedbørn.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.