The Beatles’ forretningsfører Harry Pinsker død, 90 år

af Karsten Jørgensen

The Beatles’ bogholder og revisor gennem det meste af 1960’erne, Harry Pinsker, er død, 90 år.

Pinsker hjalp gruppen med at oprette selskaber, købe huse og betale deres regninger. Han rådgav dem m.h.t. investeringer og sørgede for, at de betalte så lidt i skat, som muligt.

Harry Pinsker

Da George Harrison i 1966 skrev sangen ”Taxman”, var det en direkte følge af chokket over at opdage, at hver gang The Beatles tjente et engelsk pund (som dengang var = 20 shilling), betalte de 19 shilling i skat.

Linjerne i sangen, ”Let me tell you how it will be/There’s one for you, 19 for me/’Cause I’m the Taxman…”, var Harrisons umiddelbare og rasende reaktion på, at Harry Pinsker fortalte ham om konsekvenserne af Labour-regeringens skattepolitik, som pålagde kunstnere at betale en høj marginalskat på 95 %. Teksten i Harrisons sang fortsatte: ”Should five per cent appear too small/Be thankful I don’t take it all”.

Harry Pinsker var født 12. maj 1930 i Bethnal Green i det østlige London, og begyndte sit arbejdsliv som kontorist hos revisorfirmaet Bryce, Hanmar i 1947.

Harry Pinsker

Han læste jura og regnskab på aftenskole, og steg i graderne, indtil han i 1960 avancerede til at være fuld partner i firmaet. I 1962 tog han imod fire unge musikere og deres manager på sit kontor i London, og det var begyndelsen på et langt, frugtbart forhold mellem The Beatles og Harry Pinsker.

Oprindelig var gruppens manager Brian Epstein, som var direktør for både en møbel- og en grammofonpladeforretning, klient hos Bryce, Hanmars afdeling i Liverpool, men da han mødte op i selskab med de i datidens øjne langhårede The Beatles, henviste firmaet ham til deres afdeling i London.

Udover at bistå gruppens medlemmer i rent praktiske og økonomiske transaktioner, såsom at få oprettet telefoner hurtigt (som der dengang var op til et halvt års ventetid på), var det også Pinsker, der opdagede annoncen for et hus på Mull of Kintyre i Skotland, som Paul McCartney købte.

Endvidere hjalp han The Beatles med at bruge smuthuller i skattelovgivningen, så de betalte mindre i indkomstskat. Han oprettede Lennon og McCartneys musikforlag Lenmac som en forretning i stedet for en investeringsforening, som betalte højere skat, og det var Pinsker, der i 1966 fik ideen om, at gøre alle fire medlemmer til helt almindelige medarbejdere i deres eget selskab, The Beatles & Co., hvilket betød en nedsat selskabsskat, som sparede gruppen for rundt regnet 3 millioner pund. Endelig var det også Harry Pinsker, der foreslog The Beatles at oprette Apple – et selskab, hvor han selv var en af direktørerne.

Efter Yoko Onos entré i Beatles-historien, blev både forholdet internt i The Beatles og til Harry Pinsker mere anspændt, og i sidste ende førte det til, at Pinskers rolle i deres økonomiske liv sluttede. I 1968 udsendte John Lennon og Yoko Ono avantgarde-albummet ”Two Virgins”, hvor parret var afbildet nøgne på begge sider af omslaget. På daværende tidspunkt var billeder af kønsdele i det offentlige rum strafbart, og da det ikke lykkedes for Pinsker, at få Lennon og Ono til at trække omslaget tilbage, tog han sin afsked og var dermed ude af Beatles-historien.

Det kontroversielle cover til “Two Virgins”

Blandt Harry Pinskers øvrige showbiz-klienter i 1960’erne var Billy J. Kramer & The Dakotas, Gerry & The Pacemakers og Cilla Black, samt Yes, Cream og Eric Clapton.

Harry Pinsker fortsatte som partner i Bryce, Hanmer indtil 1990’erne, hvor han trak sig tilbage.

Hans hustru Ana Simca, som han blev gift med i 1955, døde i 2008, og han efterlader sig tre voksne døtre.

Harry Pinsker med hustruen Ana Simca

Harry Pinsker døde den 24. januar 2021.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.