Tillykke til sanger og sangskriver Joni Mitchell – 80 år i dag

af Karsten Jørgensen

I dag kan vi sige tillykke til den canadisk-fødte sanger, musiker, sangskriver og kunstmaler Joni Mitchell, som fylder 80 år.

Siden slutningen af 1960’erne har hun, både som sanger og og ikke mindst sangskriver, været med til at forme amerikansk populærmusik, med unikke kompositioner som ”Both Sides Now”, ”The Circle Game”, ”Chelsea Morning”, ”Big Yellow Taxi”, ”Woodstock” og mange andre.

Roberta Joan Anderson blev født i Fort Macleod i den canadiske delstat Alberta den 7. november 1943, men flyttede som 11-årig til Saskatoon, også i Canada, med sin familie.

Hun begyndte at spille musik og synge sidst i 1950’erne – både folkemusik, men også sange fra andre stilarter som franske chansons med Edith Piaf og jazz med Miles Davis. Hun fik sit første betalte job som musiker den 31. oktober 1962.

Efter et par år på kunstskolen Alberta College of Art i Calgary, droppede hun ud, fordi hun syntes undervisningen var for konservativ, og fortsatte som 20-årig med at spille i de lokale musikklubber.

I slutningen af 1964 opdagede hun, at hun var blevet gravid med sin kæreste, og året efter fødte hun datteren Kelly Dale, som blev bortadopteret, efter kæresten havde forladt hende. Denne oplevelse forblev en hemmelighed, indtil den blev kendt i 1993, hvor en gammel ven solgte historien til en tabloidavis.

Efter adoptionen flyttede Joni til Toronto, hvor hun giftede sig med en amerikansk folkesanger, Charles Scott Mitchell, og flyttede derfra videre til Detroit i USA, hvor hun boede indtil hun et par år senere blev skilt.

Joni Mitchell begyndte at skrive sange, og snart blev flere af dem indspillet af kendte kunstnere. ”Urge for Going” af George Hamilton IV, ”The Circle Game” af Buffy Sainte-Marie og ”Both Sides Now” af Judy Collins, som fik et stort hit med sangen.

Plakat – juni 1968

Joni Mitchell selv pladedebuterede med albummet ”Song To A Seagull” i 1968, og udsendte de følgende år flere plader i folk/singer-songwriter genren, bl.a. ”Clouds”, ”Ladies of the Canyon” og mesterværket ”Blue”, inden hun i midten af 1970’erne begyndte at flirte med andre musikgenrer, bl.a. jazz på ”Court and Spark”.

Joni Mitchell, 1974

Siden har Mitchell bevæget sig rundt i både folk, avantgardejazz og rock, og dyrket en sideløbende karriere som kunstmaler. Musik har hun udgivet med regelmæssige intervaller, det seneste studiealbum var ”Shine” i 2007, samt livealbummet ”Joni Mitchell at Newport” så sent som 2023.

I marts 2015 blev Mitchell ramt af hjerne-aneurisme – blødning i hjernen – og måtte gennemgå længere tids terapi og genoptræning, for at lære at tale og få sin førelighed tilbage.

Henover de følgende år gik det langsomt fremad, og Joni deltog i flere offentlige arrangementer. I oktober 2020 udkom første del af hendes ”Joni Mitchell Archives” som bokssæt, og den 24. juli 2022 var hun kommet så meget til hægterne, at hun gav sin første koncert i ni år ved Newport Folk Festival, en optræden, der året efter udsendtes på føromtalte cd ”Joni Mitchell at Newport”.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.