Var denne svenske EP inspirationen bag ‘Sgt. Pepper’?

af Karsten Jørgensen

Den 28. og 29. juli 1964 spillede The Beatles i alt fire koncerter på Johanneshov Isstadion i Stockholm.

I lufthavnen, hvor de landede kl. 11:10, blev de mødt af mere end 3.000 skrigende fans, på trods af, at lufthavnen ligger ca. 40 km fra Stockholms centrum. Men de blev også mødt af orkestret Mercblecket, som havde taget opstilling i ankomsthallen og spillede Beatles-sange.

Et af medlemmerne i Mercblecket var den engelske udvekslingsstudent Roger Wallis. Han havde arrangeret fire Beatles-sange – ”I Want To Hold Your Hand”, ”This Boy”, ”All My Loving” og ”I Saw Her Standing There” – som i begyndelsen af 1964 blev udsendt af pladeselskabet Philips på en EP.

Så det var en helt naturlig ting, at Roger Wallis personligt overrakte Paul McCartney et eksemplar af denne EP, da The Beatles ankom til Arlanda-lufthavnen. Nu spekuleres der i, om denne obskure EP var den hemmelige inspiration, da The Beatles tre år senere indspillede og udsendte det legendariske ”Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” album, hvor de på omslaget står i deres farvestrålende uniformer?

“Beats The Beatles”-EP med Mercblecket, 1964

Manden bag det ikoniske omslag til ”Sgt. Pepper” er popkunstneren Peter Blake. Men det var et bestillingsarbejde, og han arbejdede efter en tegnet skitse, som han havde fået af Paul McCartney. Og spørgsmålet er, om McCartney fik ideen fra svenske Mercbleckets ”Beats The Beatles”-EP?

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.