Brev afslører hvorfor Beatles ikke indspillede ‘Revolver’ i Memphis

af Karsten Jørgensen

Allerede i 2007 kom det frem, at The Beatles i 1966 seriøst havde overvejet at indspille deres banebrydende album ”Revolver” i Stax-studierne i Memphis, og ikke i Londons Abbey Road, som de plejede.

Og nu afslører et håndskrevet brev af George Harrison, der netop er solgt på auktion i Los Angeles for 20.000 $, den virkelige årsag til, at det aldrig blev til noget.

The-Beatles-Revolver-EP---Cre-134423

“Revolver”

I 2007 fortalte Stax’ pressemedarbejder Deanie Parker overraskende til magasinet Mojo, at The Beatles, gennem manageren Brian Epstein, havde booket tid i studiet for fjorten dage i april 1966.

– Alle havde dollar-tegn i øjnene, fortalte hun, – og jeg sagde til Jim Stewart (medejer af Stax, red.), ’Hvis The Beatles virkelig kommer, vil du så ikke give mig lov til at tage gulvtæppet, skære det i småstykker og sælge det?’

Årsagen til, at The Beatles ønskede at indspille det nye album i Memphis, bundede dels i en fascination af Steve Cropper, der var guitarist i Stax’ husorkester Booker T. & The MG’s og havde både spillet på og produceret flere af Otis Reddings plader, og dels i selve soullyden, som lagde mere bund i sangene – en betragtning, man godt kan forstå, når man hører McCartneys ”Got To Get You Into My Life”, som er en af sangene på ”Revolver” og senere blev indspillet i en medrivende coverversion af soul-gruppen Earth, Wind & Fire.

Det siges, at Elvis Presley generøst havde tilbudt dem husly på Graceland, mens de indspillede i Memphis. Men som vi ved, blev det aldrig en realitet, og indtil nu har det været almindeligt antaget, at det var spørgsmålet om medlemmernes personlige sikkerhed, som afholdt dem fra at indspille hos Stax.

Stax Recording Studios, Memphis

Stax, Memphis

I brevet, som er poststemplet 7. maj 1966 og adresseret til DJ’en Paul Drew, der arbejdede på en radiostation i Atlanta, beklager Harrison at The Beatles alligevel ikke indspillede det nye album i Memphis.

– Vi var alle begejstrede for idéen, skrev George, – men alt for mange mennesker bliver fuldstændig besat af tanken om penge, når de hører ordet ’Beatles’, og derfor blev det ikke til noget.

Brevet er interessant, fordi det så tydeligt viser, at det var det finansielle aspekt som var afgørende, og ikke sikkerheden, som tidligere antaget. Det er også nyt, at George Harrison skriver, at de faktisk overvejede at arbejde med produceren Jim Stewart, i stedet for George Martin.

Ifølge Steve Cropper foreslog Brian Epstein, at han skulle arbejde sammen med The Beatles. – Og hvem ved hvad det kunne ha’ udviklet sig til, sagde Cropper. – ”Taxman” kunne være blevet til ”Staxman”.

Men sådan gik det ikke. ”Revolver” udkom i begyndelsen af august 1966, uden Croppers medvirken. I stedet spillede han senere på nogle af indspilningerne til John Lennons ”Rock’n’Roll”-album i midten af 1970’erne og på Ringo Starr-pladen ”Vertical Man” i 1998.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.