Garderobedamen der blev stjerne

Cilla Black 1943-2015
af Karsten Jørgensen

Søndag morgen døde den engelske sangerinde og TV-stjerne Cilla Black i sit hjem i Estepona på Costa del Sol i Spanien, 72 år, af et slagtilfælde, og dermed sluttede en lang karriere, som havde gjort hende til et nationalt ikon.

Cilla Black - undated 2

I musikkredse var Cilla kendt for sit tætte venskab med The Beatles, og i 1960’erne blev hun billedet på ”the girl next door” i en tid, hvor ”almindelige mennesker kunne udrette ualmindelige ting”, som fotomodellen Twiggy udtrykte det. Men gennem det meste af karrieren var det fjernsynsmediet, som nød godt af hendes talent. Selv betragtede Cilla Black sig som først og fremmest sangerinde og på et tidspunkt sagde hun, at på hendes gravsten ønskede hun, at der skulle stå: ”Her ligger Cilla Black, sanger. Ikke TV-vært”.

Cilla Black blev født Priscilla Maria Veronica White (”Mine forældre havde ingen penge, så de gav os mange navne i stedet for”, sagde hun) i Liverpool den 27. maj 1943, og arbejdede oprindelig som garderobedame i The Cavern, hvor hun kom i kontakt med både The Beatles og andre lokale beatgrupper som Gerry & The Pacemakers og Rory Storm & The Hurricanes. Indimellem gik hun på scenen med dem, både i The Cavern og andre af havnebyens klubber som Casanova Club, The Iron Door og Blue Angel, og sang et par numre.

Cilla Black med Brian Epstein

Cilla Black og manageren Brian Epstein

”Swinging Cilla”, som hun også blev kaldt, fik sin professionelle debut som solist i The Cavern den 25. januar 1963, og i august samme år skrev hun, som den første og eneste kvindelige kunstner, kontrakt med Brian Epstein, og kom dermed under det samme dynamiske management som The Beatles. Hun ændrede, angiveligt på diktat fra Epstein, sit navn til Cilla Black og udsendte i oktober 1963 sin debutsingle, den Lennon/McCartney-komponerede ”Love Of The Loved”, på selskabet Parlophone.

love of the loved

Den engelske udgave af singlen “Love Of The Loved”

”Love Of The Loved” blev kun nr. 35 på hitlisten. Rigtig succes fik hun først i 1964 med Burt Bacharach-sangen ”Anyone Who Had A Heart”, som nåede førstepladsen på den engelske hitliste og blev efterfulgt af et lille dusin hitsange de følgende år, bl.a. ”You’re My World”, 1964, der også blev nr. 1, Lennon/McCartneys ”It’s For You”, 1964, og endnu en komposition af Bacharach, ”Alfie”, i 1966. Forbindelsen til The Beatles blev yderligere understreget af, at hun både indspillede ”Yesterday”, ”For No One”, ”Across The Universe”, ”The Long And Winding Road” og flere andre.

I 1968 blev Cilla Black vært på TV-showet ”Step Inside Love”, hvor én af hendes første gæster var Ringo Starr, som hun sang duet med i sangen ”Act Naturally”. TV-showets tema-sang, ”Step Inside Love”, var komponeret specielt til hende af Paul McCartney, og toppede på en 8. plads på hitlisten, da den blev udgivet som single. Men bortset fra denne lidt skuffende placering, havde Cilla indtil 1971 i alt 11 singler placeret på den engelske Top 10.

Cilla Black med Paul McCartney, 1968

Cilla Black med Paul McCartney, 1968

Herefter dalede hendes popularitet mærkbart, og selvom hun sadlede om og ændrede sit image fra det poporienterede til det cabaretagtige, og bl.a. medvirkede i flere film, forsvandt hun gennem resten af 1970’erne og en del af 1980’erne fra mediernes søgelys.

Et halvhjertet forsøg på at genoplive sin popkarriere i 1972, hvor George Harrison skrev sangene ”You’ve Got To Stay With Me” og ”When Every Song Is Sung” til hende, fusede ud, og selvom Cilla Black indspillede begge sange, blev de aldrig udsendt på plade. Sidstnævnte sang blev senere indspillet af Ringo Starr og udsendt på albummet ”Rotogravure”, 1976, med en ny titel, ”I’ll Still Love You”.

I slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne fik Cilla Black et comeback som populær værtinde i TV-serierne ”Surprise Surprise” og ”Blind Date”, der på højden af populariteten havde mere end 15 millioner seere og gjorde hende til den højest betalte kvindelige entertainer på engelsk fjernsyn.

Cilla Black blev i 1997, samme år som Paul McCartney, adlet af den engelske dronning Elizabeth med en OBE-orden og fik sin musikalske karriere stillet retrospektivt til skue på den tre-dobbelte cd-boks ”Cilla Black: 1963-1973 – The Abbey Road Decade”, udsendt i september 1997, som foruden hendes største succeser også indeholdt en del tidligere uudgivne indspilninger, bl.a. en demoversion af ”Step Inside Love”, hvor Paul McCartney medvirker på akustisk guitar.

Cilla Black trak sig mere eller mindre tilbage fra det offentlige liv i 1999, da hendes mand gennem tredive år Bobby Willis, som også havde virket som hendes manager siden midten af 1960’erne, døde af lungekræft. I 2003 udsendte hun sin selvbiografi ”What’s It All About”, opkaldt efter en linje fra sangen ”Alfie”, og slog sig senere ned i Spanien, hvor hun de seneste år led af et skrantende helbred. Sidste år blev hun opereret i den ene hånd. Hun havde fremskreden gigt, synet svigtede og hun var bogstavelig talt helt døv. Og flere nære bekendte har sagt, at det var tydeligt, at hun mistede lysten til at leve, da hendes mand døde.

Cilla Black efterlader sig tre voksne sønner og flere børnebørn.

Cilla Black, 2009

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.